Contractul de inchiriere – 3 clauze ce nu trebuie omise

Dintre clauzele contractului de inchiriere, acestea trei te feresc de batai de cap. Dupa baterea palmei cu proprietarul se incheie contractul de inchiriere, care trebuie depus la ANAF. Ca orice contract oneros, continutul contractului de inchiriere este foarte simplu impartit in parte introductiva, cuprins si incheiere. Aceste trei clauze nu trebuie trecute cu vederea fiindca sunt foarte importante pentru dvs, ca viitor chirias.
  1. Conditiile modificarii chiriei. In aceasta clauza, poti introduce perioada dupa care se poate mari/micsora chiria si in ce cuantum. Asadar, clauza iti garanteaza o anumita siguranta deoarece proprietarul nu va putea sa iti majoreze chiria dupa bunul plac. Dupa agrearea noii chirii, trebuie semnat un act aditional prin care este specificat acest nou acord.
  2. Conditiile restituirii garantieiAchitarea unei garantii este o practica bine cunoscuta in Romania, de obicei aceasta reprezinta echivalentul valorii unei chirii.  Garantia are scopul de a acoperi plata eventualelor deteriorari aduse locuintei sau neplata cheltuielilor curente. Pentru a fi sigur ca vei primi banii inapoi, valoarea si conditiile restituirii acesteia trebuie stipulate in clauzele contractului de inchiriere. Adica este indicat sa precizezi, cat mai clar, ce cheltuieli pot fi acoperite din acesti bani.
  3. Conditiile rezilierii contractuluiPentru ambele parti aceasta conditie este esentiala, durata preavizului trebuie precizata clar, la fel ca orice alte conditii de incetare a acordului, conform prevederilor legale. Prin aceasta clauza ambele parti sunt protejate. Chiriasul este asigurat ca nu i se va impune sa plece de pe o zi pe alta. Proprietarul poate sa aiba timp sa isi gaseasca alt chirias pe durata preavizului.
Sa inchiriezi in Romania, nu mai trebuie sa fie o loterie deoarece clauzele contractului de inchiriere trebuie sa iti asigure atat obligatii, cat si drepturi. Daca tu ca viitor chirias tii cont de aceste trei clauze, si le detaliezi negru pe alb, sederea ta in locuinta inchiriata,  o sa fie una placuta si fara surprize.